17. apr. 2011

Assasinerne

Hassan i Sabbah skabte omkring det første korstog (1080) en af historiens mest effektive shiamuslimske dræbermaskiner. Fra den isolerede bjergfæstning Alamut i det nordlige Iran sendte han mænd, der helt uden hensyn til egen sikkerhed eller overlevelse begik stribevis af snigmord.
Sabbahs hemmelighed bestod i et løfte om en plads i Paradis. I Alamut ved Det Kaspiske Hav havde han indrettet er jordisk paradis, som han indoktrinerede de unge mænd til at tro, var det himmelske. Hans betingelse for at lade dem komme tilbage var at de påtog sig en snigmordsopgave, der næsten sikkert førte til den visse død.
I 1257 ødelagde mongolerne Alamut, og dens værdifulde bibliotek gik tabt. Men gruppen levede videre i folks bevidsthed og den har givet inspiration til den moderne betegnelse af snigmord: de kaldte sig Assassinerne.
Det kom derfor som en overraskelse, da man i 1900-tallet fandt vidnesbyrd om assassinernes fine filosofiske og spirituelle litteratur.

2 kommentarer:

  1. Har hørt at ordet Hash er afledt af assassiniere fordi de røg Cannabis. er der noget hold i det eller er det bare en skrøne?

    SvarSlet
  2. Det anses af moderne historikere som en forældet teori - en skrøne... Det er en del af en smædekampagne som deres modstandere satte igang som er bygget på fordomme og dårlige kilder.

    SvarSlet